placuszki twarogowe fit

Placuszki twarogowe fit, pełne pysznego, białego sera, usmażone na patelni i obficie posypane cukrem pudrem to dla wielu smak dzieciństwa. Od razu przypominają się wakacje u dziadków, jakieś trzydzieści lat temu…

Przepis na te słodkie i sycące placuszki twarogowe fit jest prosty. Trochę sera, odrobinę mąki i cukru, jajka i gotowe. Wszystko to jest bardzo proste, choć finalnie otrzymujemy placuszki dosyć tłuste, pełnie glutenu i kalorii. Co jednak zrobić, kiedy chcemy przygotować bardziej korzystne dla naszego zdrowia placuszki twarogowe fit? Jest kilka sposobów. W zasadzie każdy składnik placuszków może być czymś zastąpiony. Możliwe jest przygotowanie bezglutenowych placuszków twarogowych, placuszków bez cukru, a także bez jajek.

Placuszki bezglutenowe

Coraz więcej osób w swojej diecie wybiera produkty bezglutenowe. Z różnych powodów. Zarówno zdrowotnych – nietolerancja, czy coraz bardziej powszechna alergia na gluten, ale także poza zdrowotnych, jak wiara w niepotwierdzoną jak na razie naukowo ogólną szkodliwość dla zdrowia. Niezależnie od powodów, dla których ktoś chciałby wykreślić produkty zawierające gluten ze swojego jadłospisu, obecnie możliwości są pod tym względem bardzo duże. Na rynku znajduje się cała masa produktów i półproduktów bezglutenowych.

Do przygotowania placuszków bezglutenowych potrzebujemy użyć przede wszystkim nie zawierającej białek glutenu mąki. Produktem, który może, choć nie musi zawierać gluten, jest twaróg – czasami mogą mieć go w składzie twarogi mielone, gotowe masy twarogowe i tym podobne produkty. Najlepiej więc, do przygotowania naszych placuszków użyć chudego twarogu w kostce, bez żadnych dodatków.

Potrzebne nam składniki to:

  • 250 gramów (mała kostka) twarogu
  • 3 jajka
  • 3 – 4 kopiaste łyżki bezglutenowej mąki. W naszym przepisie użyjemy trzech łyżek mąki kukurydzianej i jednej łyżki mąki z tapioki
  • cukier (dowolna ilość)
  • łyżka cukru waniliowego dla dodania waniliowego smaku – jest to składnik całkowicie opcjonalny; świetnie sprawdzą się również: zmielona laska wanilii, cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa, cokolwiek innego lubimy, albo przyjdzie nam do głowy
  • odrobina oleju do smażenia

Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wrzucamy do miski wraz z pokruszonym twarogiem i mąką i dodatkami. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Możemy też wszystko zblendować – wtedy uzyskamy gładką masę bez widocznych grudek sera. Wybór należy do nas. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką, tak by piana nie osiadła. Ciasto na placuszki jest gotowe.

Patelnię rozgrzewamy porządnie i przy pomocy kawałka ręcznika papierowego smarujemy niewielką ilością oleju, który sprawi, że placuszki nie przykleją się. Jeśli dysponujemy porządną patelnią z nieprzywierającą powłoką nie musimy smarować jej olejem. Przy pomocy łyżki formujemy na patelni placuszki o wielkości takiej jaka nas interesuje – im mniejsze tym łatwiej będzie je przewrócić. Smażymy na małym ogniu około trzy minuty z jednej strony, a potem jeszcze chwilę z drugiej (dobry efekt daje podpiekanie ich na bardzo małym, wręcz minimalnym ogniu przez trochę dłuższy czas).

Gotowe placuszki możemy udekorować cukrem, cukrem pudrem, owocami, miodem, dowolnego rodzaju syropem, albo zjeść solo.

Placuszki bez cukru

Jeśli interesują nas słodkie placuszki, a jednocześnie nie chcemy dodawać do nich cukru, jest kilka sposobów. Obecnie, w sklepach dostępna jest cała gama produktów które mogą cukier zastąpić. Ksylitol, czyli cukier z soku brzozowego to świetny, zdrowy wybór. Ksylitol jest tak samo sodki jak cukier, za to ma kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny, zawiera mniej kalorii i korzystnie wpływa na zęby. Cukier możemy także zastąpić różnego rodzaju syropami, albo miodem. Do najbardziej popularnych należą: syrop a agawy, syrop klonowy, ryżowy, daktylowy. Różnią się one smakiem i słodkością, więc wybór zależy od preferencji. Najzdrowszą i najbogatszą w różnego rodzaju składniki opcją są różnego rodzaju melasy, takie jak melasa z trzciny cukrowej, czy posiadająca dodatkowo przyjemny, podobny do kakao smak melasa karobowa. Są też najmniej słodkie, więc trzeba dodać ich nieco więcej.

Placuszki twarogowe fit bez jajek

Stosunkowo łatwo możemy w placuszkach zastąpić również jajka. To czego potrzebujemy to woda po gotowaniu cieciorki, albo zalewa z cieciorki z puszki. Wlewamy ją do wysokiej miski, dodajemy szczyptę sody i ubijamy podobnie jak białka jaj. Otrzymujemy pianę, która jest jednak trochę mniej trwała niż ta z jajek, więc należy postępować z nią nieco delikatniej, żeby nie opadła. Placuszki  twarogowe fit wykonujemy jak w przepisie powyżej, zastępując jajka, pianą z cieciorki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *