Historię o wynalezieniu popularnego ciastka Brownie słyszał już chyba każdy. Według jednej z jej wersji – bo jak wiele popularnych historii, również ona ma niejedną – amerykańska bibliotekarka, niejaka pani Brown, zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Niewyrośnięte ciasto okazało się jednak na tyle smaczne, że z czasem zyskało wielką popularność. Jak było z brownie naprawdę – tego chyba nikt nie wie – choć według przekazu historycznego, deser ten pojawił się po raz pierwszy prawdopodobnie w Chicago, pod koniec dziewiętnastego stulecia.
Czekoladowe brownie – smak Ameryki
Prawdziwe brownie jest jak Ameryka – może mało wyrafinowane, ale za to pełne cukru i czekolady. To tradycyjne ciasto składa się z dużej ilości gorzkiej czekolady, cukru, jajek, masła i mąki. Wierzch powinien być chrupiący i lekko popękany, a środek bardzo miękki, prawie płynny. Czasami, do tradycyjnego brownie dodaje się orzechów, pistacji, albo różnego rodzaju owoców.
Brownie bananowe – zdrowiej!
Bananowe brownie to świetna opcja dla osób, które z jakiś względów nie mogą sobie pozwolić na jedzenie ciasta pełnego glutenowej mąki, jajek, cukru, czy masła. Przygotowując takie brownie, możemy śmiało zastąpić wszystkie niechciane składniki bananem, który doda do naszego ciasta zarówno słodyczy, jak i zapewni odpowiednią konsystencję. Składniki obecne w bananach, mają również pewną istotną w tym przypadku właściwość – wzmacniają smak czekolady, przez co smak bananowego brownie będzie jeszcze bardziej intensywny!
Składniki
Do przygotowania brownie potrzebujemy następujących składników:
- dwa duże banany
- dwa jajka
- około 150 gramów pokruszonej gorzkiej czekolady (dodanie większej ilości czekolady znacznie zwiększy intensywność smaku, ale pamiętajmy, że jeśli użyjemy czekolady bardzo gorzkiej – powyżej 60% kakao – warto ciasto nieco dosłodzić)
- 1 szklanka kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- coś do posłodzenia naszego brownie – może to być miód, syrop daktylowy (uwaga na mocno daktylowy smak), syrop ryżowy, z agawy, lub innego rodzaju, dowolnego rodzaju cukier (około 1/4 szklanki)
- opcjonalnie można dodać kilka łyżek mleka kokosowego
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Bardzo łatwo robi się to wkładając metalowy pojemnik (na przykład blaszana miska) do garnka z gotującą się wodą. Banany blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy, która ląduje w misce z czekoladą. Do roztopionej czekolady ze zmiksowanymi bananami, dorzucamy jaja, kakao, syrop, lub cukier i wszystko miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Kiedy już nasza masa jest porządnie zmiksowana, dodajemy sodę i miksujemy, aż będzie dobrze wymieszane.
Płytką blachę do pieczenia smarujemy masłem lub margaryną i wlewamy wyrobione ciasto. Po wlaniu do formy, warstwa ciasta nie powinna być grubsza niż dwa i pół – trzy centymetry. Blachę wstawiamy do piekarnika, uprzednio nagrzanego do nie więcej niż 180 stopni. Maksymalny czas pieczenia brownie to 30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch delikatnie popęka, a środek jest mokry, ale nie surowy.
Smacznego!